114 Western Avenue

114 Western Ave

114 Play area 2

The project at 114 Western Avenue adjacent to the new Science and Engineering Complex consists of a complete building renovation. The existing building was built in two phases, the first phase in 1983 and the second in 1989, and was originally part of the WGBH campus. The renovated facility will provide administrative offices for Harvard's John A. Paulson School of Engineering as well as the school's associated Facilities and Maintenance departments and will include two large, flexible classrooms as well as the University’s first new child care center in decades. A new playground will be located to the west of the building in the open plaza and will feature a Mitch Ryerson-designed play structure. The project began in October 2018 and was substantially complete in September 2019.

The renovation ensures the building is up to current building codes, including energy, accessibility, structural/seismic and life safety standards. Heating, ventilation, and air conditioning systems are being replaced, as well as existing skylights and windows.

Harvard is committed to enhancing the health, productivity, and quality of life of its students, faculty, and staff by making smart, informed decisions about the design and maintenance of its buildings. This project will ensure the building is compliant with Healthier Building Materials Academy (HBMA) standards in 16 material categories, including all of the new playground materials.

Project Management: Harvard Capital Projects

Architect: Baker Design Group, Inc.

Engineers: RG Vanderweil Engineer, LLP

Civil: Vanasse Hangen Brustlin, Inc.

Structural: Odeh Engineers, Inc.

Construction: Lee Kennedy Company, Inc.